logo
Main

Forums

Downloads

Unreal-Netiquette

Donate for Oldunreal:
Donate

borderline

Links to our wiki:
Wiki

Walkthrough

Links

Tutorials

Unreal Reference

Usermaps

borderline

Contact us:
Submit News
Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Hot Topic (More than 10 Replies) very bad reverb fmod (Read 6601 times)
Skywolf
Betatester
Offline


Just placeholding...

Posts: 829
Joined: Aug 2nd, 2009
very bad reverb fmod
Dec 18th, 2012 at 6:45pm
Print Post  
fmod seems to have some problems on my ubuntu laptop with reverb. it sounds like every sound gets played on top of each other making a very loud and annoying noise. is there something in the unreallinux.ini file i need to change? or is this a bug and do i have to disable reverb entirely?
  

I hate it when people ask me what my favorite game is. Just try to explain you're not talking about Unreal Tournament Roll Eyes.
Back to top
 
IP Logged
 
GreatEmerald
Oldunreal MasterPoster
*
Offline


The Great Emerald

Posts: 5361
Location: Vilnius, Lithuania
Joined: May 21st, 2007
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #1 - Dec 18th, 2012 at 9:26pm
Print Post  
Does it happen with OpenAL? What FMOD version are you using (the one in the convenience libs or distro-provided)?
  
Back to top
WWW  
IP Logged
 
Smirftsch
Forum Administrator
*****
Offline



Posts: 7935
Location: at home
Joined: Apr 30th, 1998
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #2 - Dec 19th, 2012 at 7:01am
Print Post  
There are a couple of things you can try. Sound on Laptops seems to be always a bit tricky.
Most promising is probably to use ProbeDevicesOnly and see what output devices are usable for your chosen DefaultDevice. Also you can try with different DefaultDevices, although ALSA should be best nowadays it is possible that OSS produces still better results on your system.

Yet you can try to use OpenAL or SWFmod too, both are having different ways for sound output and maybe don't suffer this problem as well.
  

Sometimes you have to lose a fight to win the war.
Back to top
WWWICQ  
IP Logged
 
Skywolf
Betatester
Offline


Just placeholding...

Posts: 829
Joined: Aug 2nd, 2009
Re: very bad reverb fmod
Reply #3 - Dec 19th, 2012 at 8:11am
Print Post  
the problem with open al and swfmod is that unreal can't start with it. it always says that it could't load some package even when everything is installed. i am using the convenience libs in case that matters. i installed everything like i did before http://www.oldunreal.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1349366793
  

I hate it when people ask me what my favorite game is. Just try to explain you're not talking about Unreal Tournament Roll Eyes.
Back to top
 
IP Logged
 
Smirftsch
Forum Administrator
*****
Offline



Posts: 7935
Location: at home
Joined: Apr 30th, 1998
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #4 - Dec 19th, 2012 at 9:37am
Print Post  
No luck with the ProbeDevices or OSS?

But I see...
Well, from my experiences it may cause trouble if your are using some biarch system, in that case it might be that your system lacks some 32bit libs, which would explain why OpenAL and SWFMod is not working.
In case your system provides them, check for 32bpp libs version of openal-soft( libopenal.so.1.12.854 or maybe newer) for OpenAL and FModEx(44006 I think it was, or maybe newer) for SWFMod.

  

Sometimes you have to lose a fight to win the war.
Back to top
WWWICQ  
IP Logged
 
iLikeTheUDK
Senior Member
****
Offline


I knew that Netanyahu
would realize that too...

Posts: 433
Location: Tel Mond, Israel
Joined: Mar 21st, 2011
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #5 - Dec 19th, 2012 at 2:04pm
Print Post  
Do you think you can get OpenAL to support at least EAX3 features, if not those from later versions of EAX AHD? It feels primitive sticking to features of the old version from almost 15 years ago.
  
Back to top
IP Logged
 
Smirftsch
Forum Administrator
*****
Offline



Posts: 7935
Location: at home
Joined: Apr 30th, 1998
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #6 - Dec 19th, 2012 at 4:18pm
Print Post  
OpenAL actually uses EFX not EAX, but in short: no. Unfortunately CreativeLabs is not willing to give out these things for free (despite the fact that it wouldn't work in Linux, which EFX does).
  

Sometimes you have to lose a fight to win the war.
Back to top
WWWICQ  
IP Logged
 
iLikeTheUDK
Senior Member
****
Offline


I knew that Netanyahu
would realize that too...

Posts: 433
Location: Tel Mond, Israel
Joined: Mar 21st, 2011
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #7 - Dec 19th, 2012 at 7:25pm
Print Post  
But does EFX have features of EAX versions beyond 2?
  
Back to top
IP Logged
 
GreatEmerald
Oldunreal MasterPoster
*
Offline


The Great Emerald

Posts: 5361
Location: Vilnius, Lithuania
Joined: May 21st, 2007
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #8 - Dec 19th, 2012 at 9:42pm
Print Post  
It does sound like it could be an issue with missing libraries. What package does it say that it can't load, exactly?

EFX supports all EAX features as fas as I know, but only the proprietary version and not the open-source one (despite the name "OpenAL").
  
Back to top
WWW  
IP Logged
 
Skywolf
Betatester
Offline


Just placeholding...

Posts: 829
Joined: Aug 2nd, 2009
Re: very bad reverb fmod
Reply #9 - Dec 20th, 2012 at 9:32am
Print Post  
lol, the oldunreal habit to go offtopic strikes again XD

just installed windows xp on the laptop and it seems that this problem also occurs then. so its just the hardware in my laptop.

i still prefer ubuntu seeing the age of this laptop (unreal also runs better in ubuntu) so it would be nice if i could get it working.

the logs says that unreal failed to load the package for ALAudio.ALAudioSubsystem or SwFMOD.SwFMOD (depends on which i try).
  

I hate it when people ask me what my favorite game is. Just try to explain you're not talking about Unreal Tournament Roll Eyes.
Back to top
 
IP Logged
 
Smirftsch
Forum Administrator
*****
Offline



Posts: 7935
Location: at home
Joined: Apr 30th, 1998
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #10 - Dec 20th, 2012 at 5:12pm
Print Post  
lol, yeah

Well that log only means that either the lib or one of its dependencies can't be loaded. So something is definitely missing there.
  

Sometimes you have to lose a fight to win the war.
Back to top
WWWICQ  
IP Logged
 
omer666
New Member
*
Offline


Oldunreal member

Posts: 18
Location: Caen, Lower Normandy, France
Joined: Dec 7th, 2012
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #11 - Dec 21st, 2012 at 11:15pm
Print Post  
Just a quick reply to let you know that I have problems with fmod audio drivers and reverb too. OpenAL works flawlessly, though.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Skywolf
Betatester
Offline


Just placeholding...

Posts: 829
Joined: Aug 2nd, 2009
Re: very bad reverb fmod
Reply #12 - Dec 22nd, 2012 at 4:28pm
Print Post  
hmm, it seems that it also occurs on my desktop pc. not sure but as far as i remember did it work fine on 227H. going to try it out.

EDIT: confirmed, fmod didn't have this problem in 227H. what i did was patching 227I by running the 227H patch.

EDIT2: tried the "ProbeDeviceOnly" option which didn't solve the issue. changing the FMODOutputs to something else didn't help either. i couldt find the ALSA thing on my Computer (which is running Windows 7) but i will try it on my Ubuntu laptop.
  

I hate it when people ask me what my favorite game is. Just try to explain you're not talking about Unreal Tournament Roll Eyes.
Back to top
 
IP Logged
 
Smirftsch
Forum Administrator
*****
Offline



Posts: 7935
Location: at home
Joined: Apr 30th, 1998
Gender: Male
Re: very bad reverb fmod
Reply #13 - Dec 22nd, 2012 at 4:55pm
Print Post  
windows doesn't have ALSA Smiley

you could try different settings for BufferSize maybe. That you have the same problems in Win and Lin is indeed a bit strange, the output system is as different as it can be.
But maybe its related to some fixes in functionality for reverb, it didn't always work as wanted, so maybe it didn't happen on your system because of this before.
If nothing helps only the option to disable reverb remains- but then again I am wondering if this happens in OpenAL in Windows too on your laptop?
  

Sometimes you have to lose a fight to win the war.
Back to top
WWWICQ  
IP Logged
 
Skywolf
Betatester
Offline


Just placeholding...

Posts: 829
Joined: Aug 2nd, 2009
Re: very bad reverb fmod
Reply #14 - Dec 22nd, 2012 at 5:56pm
Print Post  
OpenAL works fine on the laptop when running Windows XP.

edit: using OSS doesn't help.
« Last Edit: Dec 23rd, 2012 at 4:34pm by Skywolf »  

I hate it when people ask me what my favorite game is. Just try to explain you're not talking about Unreal Tournament Roll Eyes.
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: del.icio.us Digg Facebook Google Google+ Linked in reddit StumbleUpon Twitter Yahoo